Niet enkel de bezoekers, ook driekwart van de organisatoren en toeleveranciers van evenementen verwachten dat het economisch klimaat het komende jaar zal verslechteren. En dat heeft vandaag al een aanzienlijke impact op de eventsector, volgens de resultaten van het sectoronderzoek dat Event Confederation samen met iVOX in april 2025 heeft uitgevoerd bij 120 event professionals in België.
Dalende omzet en winst
Meer dan 4 op 10 event professionals beweert dat zowel de omzet als de winst van hun organisatie het voorbije kwartaal daalden in vergelijking met het laatste kwartaal van 2024, daar waar in januari slechts 1 op 10 professionals een daling in omzet aangaf voor 2024 in vergelijking met 2023. 58% van de event professionals geeft aan dat de orders voor de organisatie waarvoor ze werken lager liggen dan normaal.
Dalende personeelsinzet
Meer dan 3 op 10 event professionals geeft aan dat de samenwerking met freelancers in hun organisatie is afgenomen het voorbije kwartaal in vergelijking met het laatste kwartaal van 2024, daar waar in januari slechts 8% een daling aangaf. Zelfs de samenwerking met vaste personeelsleden is gedaald het eerste kwartaal van 2025, volgens ruim 2 op 10 professionals. In januari was dit slechts 7% van de professionals.
Dalend vertrouwen
68% van de event professionals verwacht dit jaar geen stijging van het aantal werknemers in hun organisatie en 63% verwacht al zeker geen stijging van de investeringsplannen. Meer nog, 74% verwacht zelfs dat het economische klimaat het komende jaar zal verslechteren. Uit de publieksbevraging bij 1.000 Belgen in april 2025 leren we dat 77% van de Belgen verwacht dat het economische klimaat het komende jaar zal verslechteren. 38% van de Belgen plant door het onzekere huidige economische klimaat om dit jaar minder evenementen te bezoeken.
Sneeuwbaleffect
Ondanks deze zorgwekkende evolutie vindt 41% van de event professionals en 43% van de Belgen dat de nieuwe federale regering juiste stappen aan het zetten is. “En daar hopen we heel hard op”, benadrukt de manager van Event Confederation. “Het zijn spannende tijden voor onze eventsector. Verwachtingen bepalen ons economisch gedrag. Dalend vertrouwen leidt tot stijgende besparingen. Vaak wordt er eerst bespaard op marketing en communicatie, waartoe evenementen nog te vaak worden gereduceerd. Dergelijk gedrag zorgt voor een sneeuwbaleffect. Organisatoren van evenementen krijgen minder opdrachten wat onmiddellijk een impact heeft op snel dalende orders bij de exponentieel grotere groep van toeleveranciers in ons land. Denk maar aan de aanbieders van technische ondersteuning, podia, meubels, catering, crew en zelfs eventlocaties.“
Evenementen geven zuurstof
Event Confederation hoopt dat de overheid effectief de juiste stappen zal zetten om de eventsector door deze spannende tijden te loodsen. Niemand wil immers dat het aantal bedrijven terug met een derde zal krimpen, zoals we dat tijdens de coronacrisis met lede ogen hebben moeten aanzien. Evenementen hebben de kracht tot verbinding, ervaring en beleving. Ze geven zuurstof in een steeds individualistischer wordende samenleving. Evenementen zijn maatschappelijk impactvol én zelfs noodzakelijk voor het mentaal welzijn van onze jongeren. Niemand wil ooit nog terug naar een tijd waarin er geen evenementen georganiseerd kunnen worden. Daarom dient de eventsector meer dan ooit beschermd te worden.