Wat merken de Amplo-consulenten op na 9 maanden flexi-jobs in de podiumkunsten en de evenementensector?
Opfrissing: wat is een flexi-job ook alweer?
De flexi-job is een specifieke vorm van arbeidsovereenkomst die een werknemer in staat stelt om een bijkomende job uit te oefenen bij één of meerdere werkgevers, onder gunstige sociale en fiscale voorwaarden.
Een flexi-job is een flexibele oplossing voor werknemers die minstens 4/5de werken, of voor gepensioneerden. Het gebruik is gebonden aan strikte voorwaarden en beperkt tot specifieke sectoren, zoals horeca, kappers en handelszaken. Maar ook twee sectoren die ons bijzonder interesseren: de podiumkunsten en de evenementensector.
Introductie van flexi-jobs in de podiumkunsten en evenementensector
De afgelopen jaren is het systeem van flexi-jobs flink uitgebreid naar nieuwe sectoren, zoals cultuur, evenementen en sport. Bovendien werd het systeem ook toegankelijk voor bedrijven wier NACE-codes* of activiteitsomschrijving overeenkomen met die sectoren.
Op 1 januari 2023 werd het toepassingsgebied uitgebreid tot werkgevers in de podiumkunstensector die vallen onder het paritair comité 304. Op 1 januari 2024 is er een nieuwe uitbreiding gekomen die het gebruik van flexi-jobs heeft uitgebreid tot andere sectoren, waaronder de evenementensector.
Let wel op! Het gebruik van flexi-jobs in de evenementensector is alleen mogelijk onder bijkomende voorwaarden. Enerzijds, bij gebrek aan een eigen paritair comité, gebeurt de identificatie van de sector op basis van de NACE-code*, de hoofdactiviteit van de werkgever. Anderzijds is het gebruik van flexi-jobs alleen toegestaan voor functies die rechtstreeks verband houden met de organisatie van een evenement.
*NACE-codes opgenomen in het toepassingsgebied: 90011, 90012, 90022, 90023, 90029, 90031, 90032, 90041, 90042, 82300, 93199, 77292, 77293, 77392, 77399 of 82300.
De wetgever voorziet ook een algemene uitsluiting die van groot belang is voor deze sectoren. Deze uitsluiting betreft de artistieke, artistiek-technische en ondersteunende functies die activiteiten omvatten zoals bedoeld in de wet van 16 december 2022 betreffende de oprichting van de Kunstwerkcommissie en de verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers. Werknemers die dergelijke functies bekleden, kunnen dus nooit een flexi-job aangaan, ongeacht de sector.
Eerste bevindingen over het gebruik van flexi-jobs in deze sectoren
Onze Amplo-consulenten merken dat verschillende punten de bredere toepassing van flexi-jobs in de sectoren van de podiumkunsten en de evenementensector belemmeren:
> NACE-code geregistreerd bij de RSZ als hoofdactiviteit
In de evenementensector kunnen veel werkgevers geen gebruik maken van het flexi-jobsysteem, ook al hebben ze een NACE-code die onder het toepassingsgebied valt.
De reden? Alleen de NACE-code die als hoofdactiviteit bij de RSZ is geregistreerd, wordt in aanmerking genomen, ongeacht de omvang van de nevenactiviteiten. Bovendien bestaat er ook veel verwarring omdat de RSZ niet de enige administratie is die NACE-codes toekent. Deze codes worden namelijk ook door de btw-administratie gebruikt en staan als eerste vermeld op de KBO-website. Ten slotte merken we op dat we bij Amplo vaak werken met kleine structuren zonder eigen personeel. In dit geval wordt er geen NACE-code geregistreerd bij de RSZ, wat opnieuw voor problemen zorgt als de onderneming gebruik wil maken van het flexi-jobsysteem.
> Artistieke, artistiek-technische of ondersteunende functies
We vermeldden hierboven al de algemene uitsluiting voor artistieke, artistiek-technische en ondersteunende functies die activiteiten omvatten zoals bedoeld in de wet van 16 december 2022. Maar de wet in kwestie definieert niet welke functies of activiteiten als artistiek moeten worden beschouwd. Omdat het onmogelijk is om een sluitende definitie te vinden in de wet, kunnen we proberen ons te wenden tot de Kunstwerkcommissie, maar ook daar bestaat nog geen register van artistieke, artistiek-technische of ondersteunende functies.
Door dit juridisch grijze gebied is het vaak moeilijk om te bepalen of een werknemer al dan niet gebruik kan maken van het flexi-jobsysteem.
> Overuren en flexi-loon beperkt tot 150%
Hoewel flexi-jobs specifieke arbeidsovereenkomsten zijn, zijn de gebruikelijke bepalingen inzake arbeidstijd van toepassing. Concreet betekent dit dat in een normaal regime elke prestatie boven de 9 uur per dag of 40 uur per week recht geeft op een toeslag die kan oplopen tot 100% voor zondagwerk en werk op feestdagen.
Sinds 1 januari 2024 mag het flexi-loon echter niet hoger zijn dan 150% van het basisminimumloon van de sector of, bij gebrek daaraan, 150% van het GGMMI. Daarom is het met een flexi-jobcontract nooit mogelijk om overuren te maken op een zondag of feestdag, terwijl dit juist de actiefste momenten zijn voor onze sectoren.
Gratis webinar flexi-jobs in de culturele en evenementensector
Amplo ondersteunt de creatieve en culturele sector met flexibele, slimme en op maat gemaakte HR-oplossingen. Sinds 2023 bieden wij ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het flexi-jobsysteem, mits je organisatie aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.
Wil je meer weten over het flexi-jobsysteem in de culturele en evenementensector? Neem dan deel aan ons webinar!
Waarom dit webinar volgen?
- Ontdek de nieuwe mogelijkheden die de uitbreiding van het toepassingsgebied van flexi-jobs biedt
- Leer hoe deze formule je kan helpen om de fluctuaties in je activiteit op te vangen
- Stel je vragen rechtstreeks en krijg antwoorden op maat van jouw situatie. Amplo geeft een gedetailleerd overzicht van de voordelen, voorwaarden en perspectieven voor zowel werkgevers als werknemers.
Webinar datum:
Schrijf je nu in en verzeker je van je plaats!
Goed om te weten: De inschrijving is gratis! Als je niet live kunt deelnemen, is er gedurende twee weken een herhaling beschikbaar voor wie zich inschreef.