Guidelines voor het gebruik van eigen betaalmiddelen op events

Steeds meer organisatoren kiezen voor cashless betaalsystemen of eigen fictieve munteenheden op hun events. Er zijn heel wat opties, zoals de klassieke drankbonnen, -jetons of -kaarten. Andere organisatoren kiezen dan weer voor eigen prepaid betaalkaarten, polsbandjes met QR-code … De voorwaarden verschillen ook soms, zoals het minimum op te laden bedrag, de kosten verbonden aan de refund van het restbedrag …

Belangrijk is dat de bezoekers hun weg vinden in de verschillende types betaalsystemen en dat ze duidelijk worden geïnformeerd. Daarom ontwikkelde de FOD Economie in samenwerking met de sector enkele concrete guidelines en best practices.

Waar op letten bij het gebruik van een eigen betaalmiddel op uw event?

Wat met de algemene verplichtingen om cash te aanvaarden en een elektronisch betaalmiddel aan te bieden? Hoe en waarover informeer je jouw bezoekers? Kan je voorwaarden opleggen aan het gebruik van je eigen betaalmiddel? Hoe vermijd je dat deze oneerlijk zijn? Hoe duid je jouw prijzen best aan? Hoe pas je een waarborgsysteem toe voor herbruikbare bekers?

Het antwoord op onder meer deze vragen vind je in deze guidelines over het gebruik van eigen betaalmiddelen op events. Ze helpen je om het onderscheid te maken tussen wat wel en wat niet is toegestaan om aan de wet te voldoen en ze bevatten ook een heel aantal aan te raden praktijken.

Lees de guidelines hier.