Betalingsuitstel onroerende voorheffing

Omdat de onroerende voorheffing voor bedrijven met een groot pand al gauw tot vele duizenden euros kan oplopen, geeft de Vlaamse overheid de bedrijven vier maanden extra om de heffing te betalen. Dat kondigde Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele gisteren aan. Op die manier krijgen de ondernemingen wat meer ademruimte om deze moeilijke periode te overbruggen.

Bedrijven die op 1 januari 2020 eigenaar waren van een onroerend goed in Vlaanderen, moeten in principe de onroerende voorheffing betalen tegen 31 december. De Vlaamse overheid laat nu toe om het verschuldigde bedrag in schijven af te lossen tegen ten laatste 30 april 2021. Ook de maandelijkse nalatigheidsinterest van 0,5833% op de openstaande hoofdsom en eventuele invorderingskosten worden tot die dag bevroren. De bedrijven krijgen dit uitstel automatisch, alleen eenmanszaken moeten de verlenging van de betalingstermijn zelf aanvragen.

Jammer natuurlijk dat veel bedrijven in onze sector deze heffing al moesten betalen tegen 15 november, en dat ook netjes hebben gedaan om extra kosten te vermijden. Maar ook al is het voor onze bedrijven te laat, het is een goede eerste stap.

Met de Event Confederation ijveren we echter voor een oplossing die verder gaat dan dit, inclusief de aanslag voor 2021. Er moet meer mogelijk zijn voor event venues en bedrijven die al een jaar nauwelijks activiteit hebben.