BECAS aan het woord

Wie zijn jullie? 

BECAS (becas.be) werd in 2017 opgericht als kwaliteitslabel en feitelijke vereniging om inspiratie te delen onder haar stichtende leden via evenementen. De oprichtende leden kwamen hoofdzakelijk uit Vlaanderen. Sinds 2020 onderhoudt BECAS nauwe samenwerkingsverbanden met UPT (Franstalige eventcateraars met hoofdzakelijk leden uit Brussel en Waals Brabant) en Event Confederation (koepelorganisatie die de event sectorfederaties samenbrengt) waarvan de vereniging medeoprichter is. Als mede-initiatiefnemer van Event Confederation lag tijdens de coronacrisis de nadruk voornamelijk op belangenverdediging. Hierdoor werd  BECAS in 2022 omgevormd naar een vzw en streeft het na om als erkende beroepsfederatie de economische belangen van alle eventcateraars en feestzalen met eigen catering (NACE 56.210) te verdedigen. 

Sinds 2023 worden er opnieuw bijeenkomsten voor en door cateraars georganiseerd. Tijdens onze voor- en najaarsbijeenkomst treedt een van onze leden steeds op als host en krijgen de leden letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van een collega. Daarnaast zijn er ook regelmatig informele samenkomsten over het hele land die als doel hebben om de onderlinge verstandhouding te versterken en samenwerking mogelijk te maken. 

Voor wie zijn jullie er? 

BECAS verenigt ondernemingen die zich hoofdzakelijk bezighouden met het verzorgen van gasten op gebied van Food & Beverage (catering) bij gebeurtenissen (events) van tijdelijke aard voor zowel particulieren als bedrijven op eigen of externe locaties. 

BECAS verwelkomt elke professioneel georganiseerde onderneming op Belgisch grondgebied waarvan de wettelijke hoofdactiviteit onder catering valt (NACE 56.210 – Verhuur van een zaaltje of een feestzaal met catering en met bedieningspersoneel) en die handelt volgens de sociaaljuridische wetgeving. 

Wat doen jullie vooral? 

De kernactiviteiten van onze vereniging zijn:

– Organiseren van inspirerende bijeenkomsten (4/jaar). Tijdens 2 van deze bijeenkomsten wordt er steeds met een thema gewerkt wat onze sector aanbelangt.

– Opzetten van ontmoetingen en organiseren van meetings met personen of organisaties die de belangen van onze leden kunnen ondersteunen. 

– Bekend maken van de sector bij het brede (professionelt) publiek d.m.v. van een digitaal platform en partnerships. (vb. Gault&Millau)

– ontwikkeling van duurzaamheidsbeleid voor de sector (food waste, verpakkingen, …) 

Waarom kiezen jullie ervoor om binnen Event Confederation samen te werken? 

De afgelopen jaren heeft BECAS vooral achter de schermen bijgedragen door de actieve deelname van haar bestuursleden binnen Horeca Vlaanderen, Unizo en Event Confederation. Sinds dit jaar focussen we ons terug op de originele missie van BECAS: gelijkgestemde beroepsprofessionals samenbrengen en inspireren d.m.v. bijeenkomsten. Door samen te werken met Event Confederation kunnen wij als associatie datgene doen waar we sterk in zijn: onze leden samenbrengen, inspireren en sterke partnerships uitbouwen die onze sector vooruit helpen. 

Hoe zien jullie de toekomst van de sector & wat zijn voor jullie de belangrijkste uitdagingen? 

Er is veel veranderd. Niet alleen BECAS onderging een transformatie, ook het eventcatering landschap werd grondig door elkaar geschud door heel wat consolidaties. En toch, als de grootste gezondheidscrisis uit onze recente geschiedenis ons iets geleerd heeft dan is het wel dit: Samen bereiken we meer! 

De uitdagingen waar onze sector voor staat zijn talrijk: nog voor we goed en wel bekomen waren van de Corona uppercut werden we frontaal geraakt door een nieuwe crisis die onze grondstof en energieprijzen de hoogte in jaagt. Net als vele andere sectoren kampen we met een structureel tekort aan opgeleid personeel en ook duurzaamheid lijkt terug van weggeweest. Kortom, genoeg onderwerpen waar wij met onze vereniging het verschil in kunnen maken. 

Dit doen we door intensief overleg te plegen met onze leden tijdens bijeenkomsten en aan de hand van stakeholdermanagement met alle partijen die een impact hebben op de werking van onze bedrijven. BECAS onderhoudt daarom intensief contact met belangengroeperingen, overheden, sector partners en beleidsorganen op zowel nationaal als internationaal niveau. 

Tijdens de totstandkoming van de steunmaatregelen in crisistijden werd ook duidelijk dat heel wat economische en politieke beslissingen die een impact hebben op ons beroep nog steeds federaal genomen worden (bv. uitwerken van protocollen, federale kabinetten economie, kmo’s en werk, …). Om onze impact op o.a. het beslissingsproces te vergroten streeft BECAS vzw ernaar om een erkende beroepsfederatie te vormen die beide kanten van de taalgrens vertegenwoordigt. Hierdoor kunnen we op termijn rechtstreekse of onrechtstreekse impact hebben op de besluitvorming binnen de PC’s die ons aanbelangen.

Is er dan nog iets wat we niet weten? 

Sinds de omvorming van feitelijke vereniging naar vzw kan elke eventcateraar lid worden van BECAS. We doen dus een warme oproep naar elke cateraar of feestzaal die nog geen kennis heeft gemaakt met onze bruisende vereniging en nodigen hen graag uit als gast op onze eerstvolgende bijeenkomst (dinsdag 7 november 2023). Het enige dat ze hiervoor moeten doen is een mailtje sturen ter introductie naar office@becas.be