Een duurzaam menu op jouw event

Een duurzaam menu op jouw event speelt een cruciale rol in de beleving voor de bezoekers. Maar wat zijn de gevolgen voor het milieu? Van voedselverspilling tot CO₂-uitstoot, conventionele cateringmethoden zijn niet altijd duurzaam. Er zijn gelukkig heel wat mogelijkheden om duurzamer te werk te gaan.

Duurzame menukeuzes zijn één van de sleutels om events duurzamer te organiseren. Want duurzaamheid gaat veel verder dan de introductie van herbruikbare bekers of recyclage van PET-flesjes. Door bewuste keuzes te maken dragen event professionals bij aan een groenere en futureproof eventsector. Dat kan op heel wat manieren.

SCHRIJF JE IN VOOR ONS WEBINAR

Kom er alles over te weten tijdens het webinar dat we op 16 juni 2025 om 12u samen met Ecofest organiseren. Leer tijdens dit webinar wat de milieu-impact is van de menukeuze op jouw event en de problematiek van no-shows. Daarnaast krijg je tips om plantaardige menu-opties te promoten en inzicht in best practices op zowel indoor als outdoor events. Dit webinar is gratis voor de leden van Event Confederation. Niet-leden betalen 35 euro.

Ter inspiratie geven we hieronder alvast enkele belangrijke tips mee die relatief eenvoudig te implementeren zijn om het menu op jouw event duurzamer te maken.

Tip 1: Kies voor lokale en seizoensgebonden producten

Door lokale producten te gebruiken, verminder je de ecologische voetafdruk van je event. Heel wat CO₂-uitstoot hangt immers samen met transport. Bovendien ondersteunt dit de lokale boeren en economie en helpt het bij het behouden van regionale smaken en tradities. Lokale sourcing biedt ook de mogelijkheid om seizoensgebonden producten te integreren in menu’s. Dit resulteert niet alleen in versere gerechten, maar ook in innovatieve en unieke smaken die een event kunnen verbeteren.

Uitdaging: beschikbaarheid van duurzame ingrediënten: Niet alle duurzame ingrediënten zijn overal gemakkelijk verkrijgbaar. Lokale en seizoensgebonden producten kunnen beperkt zijn, afhankelijk van de regio en het seizoen. Dit vereist een goede planning en flexibiliteit in het menu.

Tip 2: Ga voor fairtrade en biologische producten

Niet alles kan lokaal gesourced worden. Denk aan koffie of bananen. Kies daar voor fairtrade en biologische producten. Die zorgen niet alleen voor een lagere impact op het milieu, maar ondersteunen ook eerlijke handel en sociale rechtvaardigheid. Want duurzaamheid gaat niet enkel over het milieu maar heeft ook een sociale kant. Fairtrade producten garanderen een eerlijke prijs voor de boer. Bovendien worden veel fairtrade producten geproduceerd met respect voor het milieu en zonder schadelijke chemicaliën. Kiezen voor biologische en fairtrade producten is dus een nobrainer als het gaat om milieuvriendelijke catering. Ze spelen een essentiële rol in duurzame eventcatering.

Uitdaging: kosten en budgetbeperkingen: Duurzame producten, zoals biologische en fairtrade ingrediënten, kunnen duurder zijn dan conventionele alternatieven. Je moet soms creatieve oplossingen vinden om duurzaam te blijven zonder de kosten te laten oplopen.

Tip 3: Bied vegetarische en plantaardige opties aan

Door te kiezen voor plantbased alternatieven vermindert de impact van de veehouderij op het milieu. De veeteelt is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Plantaardige voeding vereist ook minder landbouwgrond dan veeteelt. De productie van vlees en zuivel vereist bovendien enorme hoeveelheden water. En het is ook gewoon gezonder. Plantaardige alternatieven bevatten dikwijls meer vezels, vitamines en gezonde vetten, terwijl ze het risico op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kunnen verlagen. Sommigen experimenteren ook met andere alternatieven zoals insecten, zeewier of laboratoriumgeproduceerd vlees. Niet echt vegetarisch maar wel alternatieve eiwitbronnen die veel duurzamer zijn dan vlees.

Uitdaging: de smaak van de bezoeker: Niet alle eventbezoekers staan direct open voor duurzame opties, zoals plantaardige gerechten of alternatieve eiwitbronnen. Het blijft dus belangrijk om het duurzaam aanbod aantrekkelijk en toegankelijk te maken, zodat bezoekers het niet zien als een compromis maar als een volwaardig alternatief.

Tip 4: Zorg voor maximale afvalreductie

Zero-waste concepten streven ernaar afval tot een minimum te beperken, wat essentieel is voor duurzame catering. Daarbij hoort ook het gebruik van biologisch afbreekbare materialen en het vermijden van wegwerpplastic. Denk aan herbruikbaar servies en bekers en composteerbare verpakkingen.

Uitdaging: logistiek: Herbruikbaar servies en milieuvriendelijke verpakkingen vergen extra logistieke inspanningen. Het reinigen en terugbrengen van materialen kan ingewikkeld zijn, vooral bij grootschalige events. Daarnaast kan het moeilijk zijn om leveranciers te vinden die volledig voldoen aan de duurzame normen die je nastreeft.

Maar het is meer dan dat. Het gaat ook over creatief nadenken over het minimaliseren van voedselverspilling door slimme portiecontrole en voedselrestverwerking. Daarbij wordt ook meer nagedacht over circulaire catering, waarbij restproducten worden hergebruikt in nieuwe gerechten of aan voedselbanken of andere initiatieven worden gedoneerd.

Uitdaging: voedselverspilling minimaliseren: Voedselverspilling blijft een probleem bij events. Het inschatten van de juiste porties en het effectief beheren van restanten vereist een slimme strategie, zoals donaties aan voedselbanken of hergebruik in andere gerechten.

Natuurlijk is het niet enkel het menu dat een event duurzaam maakt, maar het is wel een belangrijk aspect. En het gaat veel verder dan de discussie over herbruikbare bekers. Duurzame catering is niet zomaar een trend, maar een noodzaak als we het hebben over een groenere eventsector.