Veiligheid op evenementen is belangrijk. Het vormt dan ook één van de speerpunten waar Event Confederation de komende jaren sterker op wil inzetten, zeker wat kennisdeling betreft. En dat is nodig want het aanbod is beperkt zowel wat opleidingen, onderzoek als ondersteuning betreft. Het aantal evenementen in ons land neemt toe en dus ook de nood aan meer event professionals gespecialiseerd in het domein van eventveiligheid. Daarom zetten we een aantal initiatieven in de kijker.
Event & Crowd Safety Management
Long Live the Crowd biedt een opleidings- en expertprogramma aan (Nederlands + Frans) bestaande uit 12 eendaagse trainingsmodules, inclusief theoretische bijdragen en groepsoefeningen en met bijdragen van experten. Elke module is gevalideerd en kan onafhankelijk worden gevolgd of als onderdeel van een professioneel certificeringsproces. De opleiding wordt gespreid over drie periodes in september, januari en mei. Elk jaar opnieuw. De eerste modules starten in september 2024 en gaan door in het Martin’s RED hotel, op de site van het oefenterrein van de Rode Duivels in Tubeke. Inschrijven kan via deze link voor maximaal 12 deelnemers per module. De prijs per module is € 750 (excl. btw), inclusief trainingsmateriaal. Voor meer informatie of vragen kan je terecht bij lltc@longlivethecrowd.eu.
Het Europees veiligheidspaspoort van de podium- en eventsector
De FOD Waso erkende het veiligheidspaspoort als basisveiligheidsopleiding binnen de wetgeving van Tijdelijke Mobiele Bouwplaatsen. Sinds eerder deze zomer heeft het Sociaal Fonds Podiumkunsten een korte e-learningmodule klaar over veiligheid op de eventlocatie. Deze heeft een geschatte doorlooptijd van 30 minuten en is gratis beschikbaar voor iedereen die een actieve rol speelt op een evenement.
Webinar Safe ‘n Sound
Op 14 november 2024 organiseert Event Confederation samen met VAD, het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugs, een webinar over de verschillende preventiemethodieken die je als event professional kan inzetten op jouw evenement om bezoekers te beschermen tegen overmatig gebruik van alcohol en andere drugs. Tijdens het webinar kom je ook te weten hoe je via het project Safe ’n Sound kan inzetten op preventie en risicobeperking via peer support, hoe je de Quality Nights-diensten kan implementeren en welk kader je best kan scheppen om seksueel overschrijdend gedrag aan te pakken. Voor meer informatie en inschrijven voor dit gratis webinar: klik hier.
Cybersecurity fundamentals
Evenementen worden voortdurend geconfronteerd met nieuwe dreigingen, ook op het vlak van cybercriminaliteit. Cybersecurity is een reële bedreiging, met grote impact op onze economie en samenleving. Het Centre for Cybersecurity Belgium (CCS) superviseert, coördineert en waakt over de toepassing van de Belgische cyberveiligheidsstrategie. Met het cyberfundamentals framework biedt CCS een reeks concrete maatregelen om gegevens te beschermen, het risico op de meest voorkomende cyberaanvallen aanzienlijk te beperken en de cyberweerbaarheid van een organisatie te vergroten. Voor meer informatie of vragen (over onder meer de nieuwe NIS2-richtlijn) kan je contact opnemen met het NIS Team CCB via nis@ccb.belgium.be.
Op zoek naar meer relevante kennis en expertise over de speerpunten veiligheid, duurzaamheid, innovatie en human capital voor de eventsector? Surf dan naar de academy-pagina van onze website en/of registreer je hier om onze kwartaalnieuwsbrieven te ontvangen.