Kunstwerkuitkering

De kunstwerkuitkering (vroeger het kunstenaarsstatuut) biedt specifieke regels opdat kunstwerkers (artistiek, technisch-artistiek of ondersteunend artistiek actief) een beroep kunnen doen op een werkloosheidsuitkering in periodes wanneer er geen of weinig opdrachten zijn. Ook in onze evenementensector werken er heel wat professionals die hier een beroep op kunnen doen.

In het kader van de hervorming van de werkloosheidsregeling wordt er momenteel overwogen om de kunstwerkuitkering te laten vallen. Nochtans sluit de regeringsverklaring dit expliciet uit, omdat het tot doel heeft om werk en sociale bescherming in de culturele en creatieve sector te versterken. De richtlijnen die de wetgeving oplegt voor het toekennen en verlengen van de uitkeringen voor kunstwerkers zorgen ervoor dat de specifieke aard van artistiek werk beter wordt erkend, een realiteit die sterk verschilt van die van de meeste loontrekkenden.

Net als vele andere werkgeversorganisaties, ook de organisaties binnen paritair comité 304 (oKo, Feas, BSV), komt ook Event Confederation op voor het behoud van en de verdere uitwerking van dit statuut. Het nieuwe systeem heeft immers al geleid tot zowel individuele als collectief positieve effecten, door de regels te verduidelijken het dossierbeheer te vereenvoudigen en goede praktijken te ondersteunen.

In het federaal regeerakkoord staat dat de nieuwe meerderheid van plan is om ongewijzigd door te gaan met de invoering van het nieuwe stelsel. Pas in 2027 was een evaluatie gepland. Ook de eventsector dringt er daarom op aan om door te gaan op de weg die in dit akkoord is uitgestippeld en te vermijden dat er stappen terug worden gezet of zelfs voorbarige veranderingen worden doorgevoerd die nadelig zouden zijn voor de werkgelegenheidsdoelstellingen van de regering.

Vragen over je activiteiten als kunstwerker? Klik hier voor meer informatie.