Impact van extreem weer op events

We kunnen er niet meer om heen. Het regent te vaak te veel. Volgens het KMI waren de voorbije 12 maanden de natste aaneen ooit gemeten. En dat heeft heel wat gevolgen voor onze evenementen. Ook de reportage van RTBF benadrukt de uitdagingen van deze nieuwe realiteit voor onze sector en het belang om toekomstige en door de weersomstandigheden onzekere evenementen te verzekeren.

Actiefiches Rampenmanagement

Niet alleen extreme regen, ook extreme hitte en wind komen steeds vaker voor. Hier kunnen we door de klimaatverandering niet meer om heen. Wat is de impact van extreme weersomstandigheden op de organisatie van evenementen? Dat was het onderwerp van het eindwerk van Rani Verschueren voor haar postgraduaatsopleiding Rampenmanagement, waarop ze in juni 2024 succesvol werd beoordeeld.

Het onderzoek bevestigt dat het organiseren van evenementen niet vanzelfsprekend is in de huidige realiteit. Het is vaak een kluwen van wet- en regelgevingen waar onervaren organisatoren soms tekortschieten en de meer ervaren organisatoren nog vaak werken op automatische piloot. Niet iedereen zou voldoende stilstaan bij deze risico’s. De voorbeelden van incidenten op festivals ten gevolge van extreem weer zijn talrijk. In het onderzoeksrapport worden verschillende voorbeelden behandeld.

Het onderzoek toont aan dat niet alle organisatoren zich bewust zijn van de risico’s die extreem weer met zich meebrengen. Veel organisaties draaien op kleine budgetten en vrijwilligers, waardoor dit ook een invloed heeft op de manier waarop er met risico’s en weer wordt omgegaan. Het doel van dit onderzoek was dan ook om actiefiches voor hitte, neerslag en wind te ontwikkelen voor eventorganisatoren die als hulpmiddel kunnen fungeren om zich beter voor te bereiden op extreem weer.

Downloads