Klimaatbedreigingen voor festivals

Onzekere weersomstandigheden maken integraal deel uit van de uitdagingen waarmee organisatoren van festivals en buitenevenementen worden geconfronteerd.

In dit tijdperk van klimatologische onstabiliteit zijn organisatoren nooit veilig voor mogelijke heftige episodes. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn: afgelasting van evenementen (Les Ardentes 2023), uitstel naar een latere datum of zelfs last-minute logistieke reorganisatie: 30 ton stro voor de parkings van Ronquières ‘23; verplichting om van locatie te veranderen vanwege instabiliteit van de ondergrond bij Holi Lakes, enzovoort.

In elk geval, naast het feit dat dit het soepele verloop van het festival bemoeilijkt, de organisatoren veel stress bezorgt, de festivalgangers teleurstelt of dat deze zich zorgen maken over de terugbetaling van hun tickets, is de organisator zelf steeds verliezende partij: het kost veel geld en kan zelfs het voortbestaan van het evenement in gevaar brengen.

BCOH reikt organisatoren de hand

Om de organisatoren te helpen, heeft de Belgische verzekeringsmakelaar BCOH (al meer dan 20 jaar specialist in deze sector) een meervoudige oplossing samengesteld om hen te beschermen tegen dit (grote) financiële risico, namelijk de waarborgen ‘Annulering’, ‘Slechte Weersomstandigheden’ en ‘Extra Kosten’.

De waarborg ‘Slechte Weersomstandigheden’ ligt voor de hand, want deze dekt de verliezen die het gevolg zijn van extreme weersomstandigheden . De waarborg ‘Annulering’ heeft tot doel de kosten te dekken die al zijn gemaakt om het goede verloop van het evenement te garanderen. De waarborg ‘Extra Kosten’ daarentegen heeft tot doel de organisatoren financiële steun te bieden om de continuïteit/goede afloop van hun evenementen te garanderen:

a. Minimaliseren van de impact: dekking van alle extra kosten die moeten worden gemaakt om de financiële impact van een mogelijk schadegeval onder de waarborgen “Annulering” en/of “Slechte Weersomstandigheden” en/of “No-Show” te minimaliseren.

b. Voorkomen van een schadegeval: dekking van alle extra kosten die preventief worden gemaakt om een mogelijk schadegeval onder de waarborgen “Annulering” en/of “Slechte Weersomstandigheden” en/of “No-Show” te voorkomen.

c. Vermijden van een annulering: dekking van alle extra kosten verbonden aan het uitstellen en/of verdagen van het verzekerde evenement indien deze kosten het mogelijk maken de annulering van het verzekerde evenement te vermijden.

d. Vervangen van essentiële apparatuur: dekking van alle extra kosten door schade aan, diefstal van en/of defect van apparatuur, installaties, decors, kostuums en/of rekwisieten die essentieel zijn voor de realisatie van het verzekerde evenement.

→ Voor meer informatie: www.bcoh.be