Ondernemingen in de evenementensector zitten boordevol innovatie, expertise en knowhow, maar slagen er vaak niet in om dit te vertalen in waardevolle activa. Het goede nieuws is dat in vele gevallen een simpele oplossing bestaat om dit probleem op te lossen: een beter beheer van uw intellectuele eigendom (“IE”) in de ruime zin van het woord.
Op ECHO 2023 gaf Jan-Diederik Lindemans, lid van het Technology and Intellectual Property team bij het advocatenkantoor Crowell & Moring, een presentatie over hoe ondernemingen in de evenementensector hun innovatie kunnen vertalen in een bron van inkomsten, in plaats van stof te laten vergaren. Hieronder volgt een overzicht van de punten waaraan in het bijzonder aandacht werd besteed.
Constante innovatie en creativiteit in de evenementensector: maar welke waarde heeft het?
Niemand stelt in vraag dat de evenementensector zeer rijk is aan knowhow, creatieve oplossingen en innovatieve toepassingen. Maar hoe wordt die innovatie beschermd? Wat kan je doen tegen anderen die jouw oplossingen en toepassingen zonder meer kopiëren? Hoe verwerf je en behoud je eigendom, exclusiviteit en controle? Telkens zijn IE-rechten cruciaal om die onzekerheid tegen te gaan.
Wat is de rol van intellectuele eigendom?
IE is zoveel meer dan patenten (of beter gezegd: octrooien). Verschillende soorten IE-rechten spelen mee, denk aan auteursrecht, databankrechten, modellen, merken maar ook niet-klassieke IE als bedrijfsgeheimen, domeinnamen en beschermde vertrouwelijke informatie.
Vele innovatieve en creatieve toepassingen van spelers in de evenementensector zijn dus al beschermd door IE-rechten, of kunnen in IE-rechten worden vertaald. Bijvoorbeeld:
- Een “aftermovie” van een evenement kan al beschermd zijn door het auteursrecht, net zoals een draaiboek/bijbel voor de uitvoering van een groot teambuildingevent;
- De naam en/of logo van jouw onderneming, evenement of product kan je als merk registreren;
- Een mobiele app voor een conferentie of festival kan je via auteursrecht of octrooien beschermen;
- Nieuwe verlichtingsconcepten en -installaties voor optredens en presentaties kan je via auteursrecht, modellenrecht of bedrijfsgeheimen beschermen;
- De uitvinding van een nieuwe stroomgenerator kan je beschermen door een octrooi;
- Prijslijsten van leveranciers en bedongen kortingen kan je beschermen als vertrouwelijke informatie, bedrijfsgeheimen of via databankrechten.
Conclusie: IE-rechten kunnen op vele verschillende manieren van toepassing zijn. Zo kan je een eigen portfolio aan IE-rechten uitbouwen – en dat loont.
Welke voordelen biedt IE?
Het identificeren, uitbouwen en registreren van IE-rechten biedt verschillende voordelen. Met IE-rechten kan je:
- De waarde van jouw onderneming doen stijgen (bijv. als je een onderneming wil overlaten) – IE-rechten zijn immateriële vaste activa;
- Fiscale voordelen krijgen;
- Een verkoop- of licentieovereenkomst sluiten om uw innovaties definitief over te dragen of te delen met anderen tegen betaling;
- Optreden tegen concurrenten, inbreukmakers, ex-werknemers, etc. om de marktpositie van jouw onderneming te beschermen.
Hoe kan je de voordelen van IE activeren?
De belangrijkste boodschap hier is: zet de belangrijke zaken op papier, als het kan op voorhand. Er zijn verschillende vragen (die soms banaal aanvoelen en toch moeten worden gesteld), die een duidelijk antwoord nodig hebben:
- Wat mag een klant doen met jouw IE?
- Wie is eigenaar wanneer IE wordt ontwikkeld in samenwerking met anderen?
- Wie is eigenaar wanneer IE wordt ontwikkeld door werknemers, freelancers, consultants…?
- Wat gebeurt er met vertrouwelijke informatie wanneer een werknemer of partner vertrekt?
- Ben je beschermd als een nieuwe werknemer of partner “geleende informatie” meebrengt naar jouw onderneming?
Om die antwoorden te klaar te hebben moet je op vlak van IE ‘lenteschoonmaak’ houden en in relaties met interne en externe partijen de nodige contractuele duidelijkheid voorzien. Bijvoorbeeld:
- Voorzie duidelijke clausules over IE-rechten in samenwerkings- en arbeidsovereenkomsten om o.a. eigendoms- en overdrachtskwesties te regelen;
- Hanteer simpele interne protocollen: dateer documenten, duid de auteur(s) aan, bestempel documenten als “vertrouwelijk” indien het gevoelige informatie betreft, werk “onboarding” en “offboarding” policies uit…;
- Zet redelijke maatregelen in om gevoelige informatie te beschermen.
Probeer een juiste balans te vinden tussen simpele, verstaanbare en tegelijk juridisch sluitende afspraken. En ga in geval van twijfel proactief te rade bij een specialist terzake.