De Europese Loontransparantierichtlijn: wat verwacht de EU van onze bedrijven

De Europese Unie heeft regels aangenomen om loondiscriminatie tussen mannen en vrouwen tegen te gaan (EU-richtlijn 2023/970). Werkgevers worden verplicht om transparanter te zijn over lonen, terwijl werknemers meer rechten krijgen om beloningsinformatie op te vragen.

Loontransparantie betekent dat duidelijk wordt gemaakt hoe lonen binnen een organisatie bepaald worden. Dat betekent dat je moet zorgen voor een heldere communicatie over loonschalen, beloningsbeleid en groeimogelijkheden. Concreet betekent dit dat je eerlijk en transparant moet communiceren over hoe lonen worden bepaald, aangepast en geëvolueerd.

Daarvoor moeten bedrijven het loonbeleid openstellen, de transparantie van interne processen verbeteren en werknemers in staat stellen om op basis van objectieve en vergelijkbare gegevens te onderhandelen over hun loon. Kortom, loontransparantie wordt niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een strategische kans om inclusie, eerlijkheid en interne rechtvaardigheid binnen je organisatie te versterken.

België heeft nog tijd tot juni 2026 om de Europese regels om te zetten. Vanaf dan is de nieuwe richtlijn van kracht. 2025 wordt dus een overgangsjaar om aan de richtlijn te voldoen. Slechts 36 % van de bedrijven heeft al een concreet actieplan opgesteld voor de toekomstige regelgeving! Dat betekent dus werk op de plank voor onze bedrijven want deze Europese richtlijn heeft impact op zowel het loonbeleid als het rekruteringsbeleid.

Wat verandert er voor werkgevers?

Werkgevers moeten transparanter zijn over hun loonbeleid. Zo moeten zij sollicitanten nog vóór een sollicitatiegesprek informeren over het aanvangssalaris of de salarisschaal van de functie. Vragen naar het vorige loon van een kandidaat is niet langer toegestaan. Daarnaast worden bedrijven verplicht om duidelijke, objectieve en genderneutrale criteria te hanteren voor loonbepaling en promoties. Grote ondernemingen, met meer dan 250 werknemers, moeten het beloningsverschil voor het eerst rapporteren over 2026, uiterlijk op 7 juni 2027. Daarna gebeurt dit jaarlijks. Voor bedrijven tussen 150 en 249 werknemers geldt die verplichting om de drie jaar. Voor kleinere bedrijven vanaf 100 werknemers geldt de verplichting voor het eerst over 2030, met rapportering in 2031. Als blijkt dat er een loonkloof van 5% of meer bestaat zonder objectieve verklaring, moet het bedrijf samen met werknemersvertegenwoordigers maatregelen nemen om dit verschil te verkleinen.

Wat verandert er voor werknemers?

Werknemers krijgen meer rechten om inzicht te krijgen in beloningsverschillen. Ze kunnen bij hun werkgever opvragen hoeveel collega’s met gelijkwaardige functies verdienen, uitgesplitst naar geslacht. Dit is bedoeld om hen te helpen loondiscriminatie op te sporen en aan te vechten. Een belangrijke verandering is dat de bewijslast verschuift. Als een werknemer vermoedt dat er sprake is van loondiscriminatie, moet de werkgever aantonen dat eventuele loonverschillen objectief gerechtvaardigd zijn. Werknemers die ongelijk worden behandeld op basis van loon, hebben bovendien recht op volledige compensatie, inclusief achterstallig loon en andere financiële voordelen.

Wil je meer informatie, bekijk dan hier het webinar en de bijhorende presentatie die Accent Jobs hierover organiseerde.

Bron: https://www.partena-professional.be/nl/loontransparantie

Photo by Amy Hirschi on Unsplash